2014. január 2., csütörtök

Milyen nő az ilyen?

Ismerős ismerősének az ismerőse - szóval egyáltalán nem szempont az, hogy kicsoda, mindenesetre van egy nagyobb fia, aki nővel él együtt. Nem kis kihívás - lássuk be, de vannak akik még szeretik az extrém dolgokat. Főleg a fiatalok közül. Szóval visszajutott a hírkapcsolati hálózaton az, hogy a barátnő, szívesen venné, ha a fiú tudna főzni - ugyanis, ő nyilvánvalóan nem. Manapság egész generációk nőnek fel a nők közül úgy, hogy nem tudnak főzni, sőt, egy házban még a konyhát sem találják meg, ha szabadon engedik őket vezető nélkül a lakásban. Nem mintha ez előfeltétel lenne, de ha a tradicionális családmodellt vesszük, ott a férfi férfias dolgokat tesz, úgy mint fát vág, disznót öl és belerúg a macskába, a nő pedig vezeti a háztartást, főz, varr, kertet művel. Szigorúan konyhakertet, mert a földművelés felelőssége már a pasié. A gyerekek meg összevissza szaladgálnak és mindent összekennek sárral. Leginkább egymást. Ebből persze a nosztalgiára szánt népies falvédőkön kívül már a már nem maradt semmi. A nők nem főznek, a varrásról fogalmuk sincs, a kert meg arra a pár ikeás műnövényre korlátozódik, ami a fürdőt díszíti. Szóval a nők joggal várják el, hogy valaki főzzön odahaza. - Na de milyen nő az ilyen?  - teszi fel egy öntudatára még büszke nő a családban? Milyen nő az, aki nem főz, de elvárná, hogy a pasi meg tudjon? - Nos azt hiszem megfejtettem a mindenkiben ott motoszkáló kérdést. Valószínűleg - éhes.

2 megjegyzés:

Stellamarina írta...

Sokan nem azért nőnek fel főzéstudás nélkül, mert nem érdekli őket, hanem mert anyuka egyszerűen mindent eléjük rakott és sosem kérte, hogy segítsenek a konyhában. Én ugyan nem így nőttem fel, de még csak most tanulgatom az alapételek receptjét, mert bár a részleteket tudom (mindig habot verni, zöldséget hámozni, mákot darálni kellettünk), csak az összképet nem.
De ehhez fontos az, hogy akarni kelljen, kell az, hogy érdekeljen az alkotás, és nem utolsósorban kreativitás is szükséges. Hogy létre akarj hozni valamit néhány nyers dologból, valami fűszereset és pompásat. Nem muszájból kell főzni, hanem szeretettel és alkotásvággyal, és ilyesmi vágyak vagy képességben sokakban nincsenek, vagy nagyon mélyen, elásva.
Persze az ilyen magasztos gondolataim mindig akkor jönnek, amikor mással kéne foglalkoznom. Például vizsgaidőszakban.

Sparhelt írta...

Hát, ha tanulgatod, akkor legalább van rá igényed. De vannak, akiknek még igénye sincs rá..