2011. november 3., csütörtök

Füred

Füreden jártunk a közelmúltban. Nem először és talán nem is utoljára. A látnivalók közül (Pl Annagora élménypark, vagy a baljós emlékű görög falu, esetleg a füredi móló), kimagaslik a századelő, illetve tulajdonképp a múlt század és az azt megelőző idők balatoni nyaralósora, ismert művészek villái, többek között Jókai Mór nyaralója is. Utóbbi nagyon szép állapotban marad fenn. Érdekes volt az időutazás, néha úgy tűnt, hogy mi vendégek vagyunk csak és Jókai bármelyik pillanatban hazajöhet. Az idő mintha megállt volna abban a pillanatban, amikor elhagyta a nyaralót - ez is nagyban hozzájárul a hely varázsához. A falak, a berendezés, minden tele van az író szellemével - azt hiszem kevés hely van, ami ilyen hatással lett volna rám valamiért. Ide legalább még egyszer el kell mennem - ezt másnak is csak ajánlhatom..


A villa kívülről szépen fel van újítva, a park ápolt. Körbejárva az épületet már látszanak kisebb hiányosságok, a kertben állatok sziluettjei jelzik azt, hogy az író feltehetőleg nagy állatbarát volt.


Az asztal, ahol Jókai alkotott. Többek között itt írta az Aranyember c. munkáját is. A vitrinben lévő tárgyak a saját tulajdonában voltak, a szabadon állóak pedig a korából származó relikviák. Persze az íróasztalt nem tették üvegkalitkába, pedig állítólag az íróé volt az is.


A hálószoba is olyan, mintha várná vissza Jókait és a feleségét, Róza asszonyt. (Már csak ezért sem lehet belőlem nagy író, mert az én ágyam nem így néz ki felkelés után.)


A gyerekszoba tűnt nekem egy kissé sterilnek - bár akkor a népek még nem az Ikeában vásároltak, de nehéz elképzelni, hogy itt egy gyerek volt szabadon engedve - ismerve a harctéri körülményeket, ami egy kölök garázdálkodásával jár. Igaz, nem is volt igazi gyerek, csak egy lány. Azoktól persze ez kitelik..


Az ebédlőasztal uzsonnára terítve. Megtudhattuk, hogy a napi ötszöri étkezés teljesen természetes volt, de míg a tízórai jobbára a férfiak kiváltsága, az uzsonna inkább a nők lehetősége volt a társasági életre és a beszélgetésekre.


Ez a kép, ami szigorú szakmai okok miatt került rögzítésre. Azt hiszem, ilyen nickkel ezt nem lehetett nem lefényképezni. Kötelező darab..

Nincsenek megjegyzések: