2007. június 8., péntek

Levélke

Indulni látszott egy jó kezdeményezés. Arról van szó, hogy a netet felhasználva már idehaza is lehet filmeket kölcsönözni, amiket vagy csak megnézünk, vagy akár le is tölthetünk a megfelelő díjért természetesen, hogy asztali lejátszón is nézhessük. Üröm az örömben az, hogy megint sikerült hozzákötni ezt a szolgáltatást egy olyan másikhoz, amivel az emberek boldogabbik része nem kíván élni (Nem akarok most itt szabad szoftveres kontra picipuha vitába belemenni, aki manapság látott desktop linuxot tudhatja miről van szó, akinek a linux fatengelyes és fapados, az meg valószínűleg még sosem látott vagy próbált, úgyhogy azokat meg kár lenne győzködni.) Egy kicsit olyan a dolog, hogyha mondjuk répát szeretnél venni a boltban, akkor csakis akkor tehetnéd meg, ha Zepter edényben viszed haza. Erre született az alábbi levél: (Utóbbi időben késztetést érzek a lecsósvödör rugdosására.)
Tisztelt Uraim!

Szeretném tájékoztatni Önöket, hogy egy alapvetően jó kezdeményezésük futott azáltal holtvágányra, hogy egyoldalúan kizárták az egyéb operációs rendszereket használókat a szolgáltatásukból, és a legális filmnézést egyetlen operációs rendszer meglétéhez kötötték. Legalább a letölthető filmek esetén tehettek volna annyi kedvezményt, hogy ezeket a filmeket más operációs rendszereken is lejátszható formában is le lehessen tölteni, ha már a kölcsönzésből nem akarnak engedni. Továbbá tájékoztatnám arról is, hogy internetes statisztikák szerint a neten használt böngészők legalább 30%-a nem internet explorer, tehát egy modern, magára valamire is adó cég nem engedheti meg magának azt, hogy az oldalait csak internet explorerre fejlessze. Kérem Önöket, hogy gondolják át az üzleti stratégiájukat, és nyissanak a jövő felé is, ne korlátozzák illetve kényszerítsék az embereket a szabad választás feladásában azzal, hogy a szolgáltatásaikat csak egy rendszerre korlátozzák. Jómagam Linuxot használok és az Önök kedvéért sem fogok Windowst venni, ugyanis tökéletesen meg vagyok elégedve a rendszerem teljesítményével és ár/érték arányával, ugyanakkor szívesen fizetnék az Önöktől letöltött, és lejátszható filmekért. Kérem ne mondják azt, hogy nincs szükségük az én pénzemre!

Köszönettel:

Aláírás
Ui: Nem csak Linux és MacOs létezik a világon. Sok ember használ egyéb rendszereket, pl. BSD-t is, akikben ugyanúgy meglenne az igény, hogy vásároljanak, ha tehetik.

Meglepő, és nem várt módon válaszlevél érkezett:

Kedves Xxxxx,

Ezt csak megköszönni tudjuk. Alapvetően igaza van a formátumok háborújával kapcsolatban, jó volna ha linuxon és mac-en is menne minden. Jómagam is linux desktopot használok ha csak tehetem (irodában és itthon is) és engem is idegesít, ha valami csak windowson megy. Ezek viszont itt most leosztott lapok, ugyanis jelenleg csak egy használható DRM (jogkezelés) létezik és az a microsoft tulajdona és fejlesztése. Emiatt viszont csak windowson megy a lejátszás. DRM nélkül viszont sajnos nem forgalmazhatóak filmek interneten.
Az internet exploreres észrevétel viszont nem jogos. Minden használható firefox stb. alól is (én is firefox alatt használom) maximum a lejátszás megkezdésekor még egyszer be kell jelentkezni a windows media player web ablakában (internet explorer). Vagy telepíteni kell firefox alá is az activex plugint és engedélyezni a javascriptet (egyszerűbb bejelentkezni újra).


Üdvözlettel,

filmklik

 
Ha harc, hát legyen harc! Ezt a levelet természetesen erőteljes marketingszempontok írták, és tulajdonképpen azt jelenti, hogy toll a fülembe, csak kissé finomabban. A kesztyűt felvettem, a levélre válaszoltam, kíváncsian várom a folytatást...

Nincsenek megjegyzések: