2007. február 26., hétfő

Pizza

Péntek este pizzát sütöttem. Amúgy a recept nagyon egyszerű, egy konyhai robotgép segítségével elhanyagolható pluszmunkát okoz csak, inkább csak az összeállításban lehet kiélni a velünk született kreativitást. A tésztához kellett 40 dkg liszt, csepp só, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 1 dl olaj. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt és belerakjuk a cukrot is, hogy a gombácskák is jól érezzék magukat. Ezt meleg helyen kb 10 percig pihentetjük, hogy a bulihangulat kialakuljon benne. Élesztőként jó a friss, de az amúgy rendszerint rámszárad, ezért átnyergeltem az instant termékekre. Abból kétféle van (meglátásom szerint) 7 és 11 grammos. A 7 grammos felel meg két és fél deka friss élesztőnek és fél kiló liszthez való, a 11 grammost már egy kilóhoz ajánlják. Na én a kisebbet szoktam használni, és bár csak 40 deka liszthez teszem, mégis felhasználom az egész zacskót hozzá. Szóval tíz perc szünet után a robotgép dagasztóspiráljával kidolgoztatom a lisztet a csipet sóval, beleöntve az élesztős tejet és hozzáadva az olajat. Személyes meglátásom szerint ez egy kicsit tömör massza lesz, a robotgép is élénken tiltakozott az igénybevétel ellen, és még a lemondását is felajánlotta. Nem fogadtam el, ezért a tésztát tovább lazítottam tej hozzáadásával. Hólyagos állagúra kell beállítani a keménységét, ezt mindenki maga látja, mindenesetre a tej adagolásával csínján kell bánni. Ha jónak ítéljük, még fél órát kell langyos helyen keleszteni, majd gyengéden átgyúrni, kiolajozott tepsibe fektetni, és megszurkálni villával, hogy tudja, ki az úr a háznál. Erre kerül a paradicsomszósz, majd megszórom sóval és fűszerekkel. Ebből alapvetően kétfélét használok, a kedvenceim a kakukkfű és az oregánó. Utána következik a felépítmény, amit mindenki a személyes ízlésének megfelelően építhet fel, erre most sonkafélék és sajt lett helyezve. Közepesen meleg, előmelegített sütőben (kb 200 fok) 30-40 percet sűl, és már kész is...

Nincsenek megjegyzések: