2012. november 26., hétfő

Párhuzamos dimenziók

Elméletig léteznek olyan világok végtelen számban, amiben mi ugyanúgy szereplünk, csak minden döntési helyzetben másképp döntünk, így a sorsunk is másképp alakul. Ez egy eszme, egy tudományos gondolat, amit eddig még nem sikerült tudományosan bizonyítani, illetve olyan módon, hogy azt én is megértsem. De a hétvégén számomra is világossá vált, hogy igenis vannak ilyen világok és az is, hogy köztük az átjárás fizikailag nem lehetséges. Ez a hétvégi alternatív iskolákat bemutató egyik szórólapból derült ki igazán a számomra. Lássuk is miért:
  • A felvételi vizsga díja: 7000 Ft.
  • A beiratkozási és belépési díj új diákok esetén: 152000 Ft, régi diákok esetén ez csak 54000 vagy 80000 Ft/év. Jutányos!
  • Az oktatásért havonta 140.060 forintot kell fizetni a 7-9 osztályokban, éves szinten ez 1344600 forint, felsőbb osztályokban havonta kb 2 ezer forinttal drágább.
  • Az étkezés kötelező, ez nagyjából havi harmincezerbe fáj, éves szinten kb 300 eFt.
  • Az iskolabusz (háztól házig) az iskola 1km-es körzetén belül évi 220 eFt, de Zuglóból 560 eFt/tanév.
Szóval, egy kilencedikes pesti diák egy iskolaéve úgy, hogy most iratkozik be ebbe a magasan kvalifikált iskolába, nagyjából 2.364.717 forintba kerül, azaz kb 262 eFt kiadást jelent havonta. Persze ehhez gondolom jönnek a járulékos költségek, a ruha és a tankönyv is, amiről a tájékoztató nem tesz említést. Nem szeretnék demagóg lenni, mert örülök annak, ha valakinek nem kell a fogához verni a garast, de érdekelne, hogy mi az a tisztességes munka, amiből a büdös kölköt úgy lehet ilyen helyre járatni, hogy mellette még a család sem hal éhen. Nem igazán tudom jelenleg azt, hogy mit kellene dolgoznom ehhez, de az már biztos, hogy pályát tévesztettem, illetve az is, hogy ennél jobb bizonyíték nem kell a párhuzamos univerzumokra, ahova mi/én sosem juthatunk át.

Nincsenek megjegyzések: