2009. július 12., vasárnap

A kovászos

Mindenki emlékeiben helyet kap, mert életében egyszer legalább ette, vagy el is készítette. Lassan, hogy végre talán egy huzamban akár egy hétig is süthet a nap, remek alkalom nyílhat ennek a készítésében egyszerű, mégis oly jellemzően magyar savanyúságnak az előállításához. Sokan sokféleképpen csinálják, van aki még a fröccsöt sem tudja másként elképzelni, mint bort az uborka levével hígítva - szó se róla ehhez azért gyomor kell és masszív savhiány. A családi recept a következő: Ötliteres üvegbe belefér átlag 3 kg uborka. Az edény aljára sok kaprot teszünk, majd erre állítjuk a végüktől megfosztott és hosszában bevágott uborkákat. Indulhat a hitvita, hogy az egyszeri bevágás elegendő-e, vagy szükséges mindkét oldalról benyesni, most én csak az egyik feléről tettem ezt meg. Két liter vizet felforralunk, majd 3 enyhén púpozott evőkanál sót oldunk fel benne, majd azon melegében az uborkára öntjük. Szintén ízlés kérdése a fokhagyma is, én szeretem és éppen ezért tettem is bele. A tetejére kerül a kenyérszelet, amelyet előzőleg megpirítunk. Számítani kell arra, hogy a kenyér a léből fel fog szívni így lehet, hogy később vissza kell az üvegbe pótolni a léből. A többi már csak a
napon és az időn múlik. Már alig várom az eredményt.

Nincsenek megjegyzések: