Olvasom ezt a balhét, ami kirobbant itt a sajtok körül, hogy egy cég,
mindenféle lejárt sajtból akart emberi fogyasztásra szánt élelmiszert
előállítani. Olvasom a cikket és a felháborodott hozzászólásokat is. Jó
lenne már tisztába tenni végre az élelmiszer szavatosság kérdését. Annál
is inkább, mert például sajtok esetén nem lehet jóféle érett sajtokat
kapni. A forgalomba kerülő camembert vagy pálpusztai a minőségmegőrzési
idejének letelte után sem igazán érett, pedig akkor már elvben emberek
kidobnák, vagy kidobatnák velünk. Jó, vannak túlzások is a műfajban, de
figyelembe kellene venni azt, hogy pl a casu marzu sajtot sem lehetne
legálisan forgalomba hozni, pedig Korzikán eszik. Igaz, gyomor kell
hozzá, de eszik. Arról nem is szólva, hogy bizonyos dolgok, mondjuk a
kősó évmilliókat pihen egy hegy üregeibe zárva, mi megtaláljuk,
kibányásszuk, zacskóba töltjük és eladjuk - de a zacskón ott áll az,
hogy minőségét megőrzi mondjuk két évig, tehát, ha jön az ellenőr és
megtalálja lejárat után a sót a polcon, akkor jön a bírság. A sajt a tej
tartósításának egyik eszköze volt annak idején, az emberek így tudták
eltenni szűkösebb időkre a tejet, hogy ne kelljen kidobálniuk. Évekig
megvolt, legfeljebb előbb vagy utóbb ölni lehetett volna és megkarcolta
az üveget is. Na jó, ne együnk mindenféle penészes, lárvás dolgot - bár
én továbbra is kedvelem a rokfortot, de legalább gondoljuk át ezt,
mielőtt elkezdünk véres szájjal betiltatni mindent. Túl sok élelmiszert
dobunk ki mindenféle okra hivatkozva. Át kéne ezeket a dolgokat rágni és
kitalálni valamit, ami jó a kecskének is és a káposztának is.
2014. október 22., szerda
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése