2007. október 23., kedd

Bableves

Hozzávalók: szárazbab (amit előző este be kell áztatni, hogy jól megszívja magát.) leveszöldség, egy kisebb füstölt csülök,egy darab kolbász, a rántáshoz olaj, liszt és vöröshagyma, fűszerek: pirospaprika, só, bors, babérlevél. Az előző napi tevékenységek, a bab beáztatása, illetve a csülök megfőzése. A húst annyi vízben főzzük, hogy ellepje, a főzővizébe kevés sót, egész feketeborsot és babérlevelet teszünk. Ha kész, a vízből kivesszük és hideg helyen pihentetjük. A főzővizet nagy becsben tartjuk, kiönteni Isten ellen való vétek, hisz másnap ez a lé képezi majd a bableves alapját. Ha nem használjuk fel az összeset, érdemes lefagyasztani a mélyhűtőben, mert remek alap későbbi levesekhez. A babot főzni kezdjük a csülök vizében (Ha úgy vesszük, akkor ez egyfajta lábvíz. Na jó, de milyen!) majd bezöldségeljük, fűszerezzük ízlés szerint, teszünk bele darabokra vágott kolbászt is, épp csak az ízélmény fokozásáért, majd kevés pirospaprikát szórunk bele. Ha puha a zöldség és a bab, vöröshagymát olajon megdinsztelünk és lisztet szórva rá, világos rántást készítünk. Ezzel a levest berántjuk, beletesszük a hideg (esetleg kockára vágott) csülköt és készre főzzük. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: