2009. november 27., péntek

Kasztok

A gyermekem történelemből épp Indiáról tanul így alkalmam nyílott felfrissíteni az információmat az országról. Amit India esetén szinte elsőként meg szoktak említeni az az elmaradottnak mondott kasztrendszer. A társadalmat bizonyos rétegekre osztó és ezen rétegek közötti átjárhatóságot megakadályozó társadalmi törvényekről, aminek a durva hibáit a vallás sebnyugtató krémével egyengettek el, tulajdonképp erről szól ez az egész. Nekik volt erre pár ezer évük mire kitalálták és tulajdonképpen jól működött, bár meglehetősen igazságtalannak hangzik, főleg a fehér ember előtt, aki belejtvén az országba, megállapította mindezt. Mivel a fehér embernél puska volt, így a fehér embernek igazsága van - ez is általános szabály. Igazságtalan - mondjuk - de ezek a szabályok nálunk is megvannak, igaz nem tesszük ezeket a kirakatba. Nálunk is vannak páriák, hisz minden nap ott utaznak a buszokon, élnek a parkokban, kéregetnek az aluljáróban. Vannak olyan alsóbb kasztok, akik csak azért nem kapnak munkát, mert látszik rajtuk a kaszthoz való tartozás minden jegye, de a legelőkelőbb csoportok sem vesznek be maguk közé akárkit. Mi azt mondjuk kasztokra, hogy egy elmaradott rendszer és meg kell szüntetni, holott lehet, hogy csak őszintébb?

2 megjegyzés:

rooza írta...

Milyen érdekes, két napja olvastam erről (újra), a szokásos esti csemegézés közben. "Hogyan születik egy egyenlőség nélküli társadalom" a fejezet címe, az alcím pedig "Az érinthetetlenek kasztja Indiában".
(rejtélyek könyve)

A kasztok létezésén én is elgondolkodtam, de akárhonnan is nézem, számomra elfogadhatatlan. Olyan, mint a rabszolgatartás, vagy akár a háziállatok tartása. Egy markánsabb, domináns csoport (hogy mitől dominánsabb az más kérdés) mindennapjait teszik könnyebbé, kiszolgálva őket a nekik nem tetsző munka elvégzésével. Másik nem elhanyagolható szerepük, hogy a felettük állóknak viszonyítási pontot adnak. Ha eltűnnének hirtelen, minden kaszt eggyel lejjebb csúszna a hierarchiában.

Sparhelt írta...

Számomra is elfogadhatatlan a dolog, de mi mint fehér ember elítéljük ezeket a dolgokat, de nálunk ugyanígy megvannak ezek a kasztok, csak nem nyíltan.