2012. augusztus 17., péntek

Levelet írtam

Kíváncsi leszek az eredményre:

Tisztelt Településellátó!

A csütörtöki szemétszállítási napon a szemetünket nem vitték el, helyette egy cédulát találtunk a kukánkba csíptetve, mely szerint azért nem viszik el az edény tartalmát, mert az zöldhulladékot tartalmaz. Nos valóban volt benne zöldhulladék és tudom, hogy Önök szerint ezt nem szabadna beletennem, de: 

Számoljunk is egy kicsit! Ha valaki normál, 120 literes edényzet éves ürítési díját fizeti, az jelenleg 24.800 forint éves díjat fizet, ami 52 héttel számítva heti 477 forintra, literenként kb 4 forintra rúgó költséget eredményez. Ezért nem kell mást tennie, mint vígan szemetel világba.

Ha netalán valaki elkezd szelektíven gyűjteni hulladékot, amit Önök a saját állításuk szerint díjtalanul elszállítanak - tehát nem ebben az árban van az elszállítás költsége! - akkor igényelhet 60 literes edényt is. Ennek az éves díja 18.400 forint, ami szintén 52 héttel számolva 353ft azaz literenként kb 6 forintot jelent.

Mivel a TESZ szerint a lerakott szemétmennyiségért fizet a cég a lerakónak, így logikus az lenne, ha kevesebb szemétért kevesebb díjat is kellene fizetni, és a jelenlegi példa azt mutatja, hogy a kevesebb szemetemet relatíve drágábban viszik el, mint a kevésbé környezettudatos emberekét.

Azonban, ha hozzánk hasonlóan, (A Gödi körkép szerint már 200 háztartás a városban!) a szelektív gyűjtés mellett komposztálja a komposztálható hulladékot, akkor gyakorlatilag nem lesz szemete! Ezt mi is tapasztaljuk, általában egy szemétszállítási napon kb 20 liter szemetünk keletkezik, ami viccesen néz ki a 60 literes kuka fenekén. Nem is szólva arról, hogy a 20 liter heti szemetünket már literenként kb 18 forintért szállítják el!

Ha az Önök által, a nem környezettudatos városlakók díjával számolnánk, akkor a mi szemetünket 20*4ft, azaz 80 forintért vinnék el alkalmanként, 52 héttel számolva ez kb 4200 forint éves díjat jelentene. Ezzel szemben mi, környezettudatos gödi állampolgárok fizetünk mindezért 18.400 forintot, azaz 14.200 forintot nagyjából a semmiért.

Cserébe ezért a pénzért, Önök felajánlanak nekem komposztálót, amit jutányos áron megvásárolhatok - ahelyett, hogy mindenkinek ingyen adnák, hisz ez az Önök érdeke kellene hogy legyen. Mert most én akkor fizetem a legkevesebbet az elszállított szemét után, ha egyáltalán nem vagyok környezetvédő. Amikor ezt szóvá tettem a gödi újságban, az önkormányzat részéről egy meglehetősen pökhendi és kioktató hangsúlyú levélben közölték azt, hogy ne várjak ettől üzletet, mert ez egy életforma.

Nos, én nem várok üzletet, de vannak olyan zöldhulladékok, amit nem tehetek a komposztálóba, mert szennyezettek, esetleg beteg növényi részek, így ezt a kukába kellene tennem, - ami így sem lesz tele! - Önök viszont így nem viszik el. Lerakhatnám a zöldhulladék lerakóban is, de oda el kellene vinni, illetve lerakójegyet kellene vennem 400ft/m3/alkalom alapon, ami két marék fűért kicsit sok! Főleg annak ismeretében, hogy a kukám szinte teljesen üres és 14.200 forint éves díjat fizetek a semmiért!

Kérem, hogy panaszomat elbírálni szíveskedjenek, és a városunkban a környezettudatos szemétszállítás ügyét megoldani szíveskedjenek, hogy ne legyen ilyen feltűnően nagy aránytalanság azok kárára, akik valójába tenni szeretnének a környezetük és lakóhelyük védelmében!

Üdvözlettel:

(Aláírás, cím..)

Szeretném még ezúton közölni, hogy nemleges vagy nem megfelelő válasz esetén a levelemet (az Önök válaszával együtt) tovább fogom küldeni a megfelelő fórumokra, érdekvédelmi szervezeteknek, pártoknak, illetve a Tékozló Homár internetes jogvédő fórumra is.

Nincsenek megjegyzések: