2010. október 26., kedd

Kaki szilva


Szombat óta egészen új értelmet nyert számomra a címben található megállapítás. Azelőtt a kaki szót a szilvára értve az ember azt gondolhatta, hogy finomkodón próbáljuk a tudomására hozni a gyümölcs meglehetősen elkeserítő ízbeli állapotát - más szóval, az egyszerű pór nyelvén - a szilva szar. Mint mondtam, új értelmet nyert a kifejezés a növény megismerésével. Ugyanis a kaki szilva, más szóval lótuszszilvaként is említik - egy gyümölcs. Hazánkban nem őshonos, de vígan megél errefelé is. Ha megérik, kellemes ízű gyümölcs, leírások szerint az őszi- és sárgabarack keveréke cseppnyi mézzel. Mivel idehaza nem érik be teljesen, és ezáltal olyan kemény marad, hogy ölni lehet vele (Ráadásul nagyon sok benne a csersav amitől nagyon savanyú és kiábrándító így fogyasztva.) ezért utóérlelni kell. Ezt almákkal együtt egy lezárt zacskóban kell pár napig, hogy megpuhuljon, eltűnjön belőle a csersav és kialakuljon a finom íze. A következő projectem azt hiszem egy ilyen fa beszerzése lesz..

Nincsenek megjegyzések: