2009. október 5., hétfő

Fasom

Azaz a vadon növő gyümölcs a som és az őt nevelő fa. Az utóbbi idők erdőjárásai hívták fel a figyelmemet arra, hogy akadnak ehető dolgok az erdeinkben. Ilyen például a mostanra beérő som is, ami bokron illetve fán található, íze a timsószerű savanyún keresztül a kellemes édesig terjed. A wikipedia ezt írja róla:

A húsos som a középhegységek vadon élő növénye, általában az erdőszéleken találkozhatunk vele, mert a napos helyeket kedveli, árnyékban nem terem gyümölcsöt. Több országban is termesztik, (például: Ausztriában, Lengyelországban, Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában), őshonos, régi növényünk, amit a helység- és családnevek is igazolnak (Somló, Somlyó, Som, Somos).
Piros héjú, tojásdad, hosszúkás, csonthéjas maggal bélelt gyümölcse éretten kellemes ízű és szépen díszítő, melyek nemcsak forma-, hanem színgazdag gyümölcsűek (kerek, ovális, elliptikus, körte, bordó, viola, sárga, fehér, csíkos). Fája igénytelen, tősarjairól bárhova telepíthető, a téli hideget is jól tűri. A termesztésekor a sombokor alig igényel gondozást, legfeljebb idősebb korában ritkítani kell.

Személyes tapasztalatom alapján a legkisebb csalódást akkor szerezhetjük magunknak, ha egész sötétszínű termést keresünk, ami a legkisebb érintésre is a kezünkbe hullik. A nagy és piros termések bármennyire is csábítóak, még többnyire igen savanyúak így csak krónikus savhiányban szenvedőknek javallott, illetve azoknak akik élvezik ha a szájukat percekre összehúzza valami. (Pl Mick Jagger kedvence lehetne, neki jut is, marad is még ezzel együtt is.) Annyira fellelkesültem, hogy azt hiszem, odahaza som projectbe kezdek. Ajánlom mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések: