2020. január 7., kedd

Magyarázom

Magyarázom a bizonyítványom. Az egyik csoportban, amiben én is tag vagyok, feltett valaki egy olyan kérést, hogy alkalmi bébiszittert keres. Két kisgyerekre kell vigyázni, akik olyan két év körüliek. Az ideális jelöltjük nemdohányzó és vegán. Ennél a pontnál kezdett el kattogni az agyam. Az alkalmi bébiszitter az, aki nem állandóan van a gyerekkel, hanem időnként, pár órára, míg a szülők elmennek moziba, színházba, esetleg bevásárolni. Szóval nem velük él, nem au-pair, hanem csak felvigyáz, éppen ha kell. Pont olyan, amit egy öregebb rokon is képes elvégezni, aki világ életében szerette a gyerekeket. Feltettem tehát egy kérdést arról, hogy miért kell a jelöltnek vegánnak lennie? Mire persze a postban elszabadultak az indulatok. Előbb azok ébredtek fel, akik szerint a vegánizmus bűncselekmény a gyerekekkel szemben, persze előjött a demagógia, az oltásellenesség és a többi. Aztán persze megjött a hangjuk azoknak is, akik szerint ez a hirdetés rendben volt és lehülyéztek mindenkit, akik nem értenek egyet velük. Voltak akik sommás megjegyzéseket tettek a csoport egészére, hogy bezzeg, meg nahát! Nem akartam belefolyni a parttalannak tűnő vitába, de lenne néhány megjegyzésem a dologgal kapcsolatban, mert bizonyos emberek által lehülyézettnek tartom magam, pedig csak azt kérdeztem meg, hogy mi az oka egy hirdetésben egy olyan feltételt szabni, aminek látszólag semmi köze nincs a hirdetés tárgyához. Itt ugye az elsődleges ellenérv az szokott lenni, hogy az ember azt enged be a házába akit akar. Ez persze így van, de lássuk be azt, hogy egy halom diszkriminációellenes mozgolódás ilyen hirdetések után indult el - és tegyük hozzá, jogosan. Ha hirdetek egy állást - ebből a szempontból ez egy állásnak számít - akkor magával az állással összefüggő dolgokkal kapcsolatban adhatok meg feltételeket, de más egyebet nem. Ha gyerekfelvigyázót keresek, akkor nem fair megkövetelni az érvényes targoncavezetői jogosítványt vagy a D kosaras melltartót, mert ezek szigorúan véve nem kellenek ehhez a melóhoz. ugyanúgy, ahogy ahhoz sincs közük, hogy mit eszem, mi a világnézetem, milyenek az egyéb preferenciáim, ha ezzel nem sértem meg az alkalmazás eredeti célját. Ez nem azt jelenti, hogy bárkit fel kell vennem, aki jelentkezik, természetesen a jelentkezés alkalmából dönthetek úgy, ahogy akarok, de elve nem zárhatok ki bizonyos csoportokat csak azért, mert mondjuk zöld a szeme, szemüveges, vagy éppen húst eszik.
- Persze az eredeti hirdető is beleszállt a dologba és közölte, hogy azért fontos a vegán életvitel, mert ők azok és szeretnék, ha ezt közvetítené a gyerekcsősz, illetve feltételezik, hogy a veganizmust ellenző felvigyázó majd direkt hússal tömi meg a gyerekeket, bosszúból. Ez nyilván elég durva megjegyzés egy hirdetőtől, mert azt feltételezi, hogy mindenki alapvetően rohadék, aki húst eszik és csak az ő elveiket követőek az igaz emberek. Pedig az emberiség többször két nagy csoportra osztható, vannak ugye a g3cik és a nem g3cik, ugyanakkor vannak a vegánok és a nem vegánok is, de nincs olyan, hogy az egyik csoport tagjai csak az egyik (másik) csoport tagságát fednék le teljesen. Vannak ilyenek is és olyanok is. Elég meredek álláspont azt feltételezni, hogy ha valaki nem vegán, az automatikusan g3ci. De nyilván ez is elfér a szabad véleménynyilvánítás keretei között, bár nagyjából minden nem vegán és nem g3ci sértőnek gondolhatja, de lelke rajta.
- Ugyanakkor térjünk vissza az izmusok gyerekfejlődésre gyakorolt hatására. A felnőttek az csinálnak szabad akaratukból, amit akarnak, de egy nevelt gyerek, főleg bizonyos életkorban a szülei mintáit követi. Illetve jelen esetben azt eszik amit adnak neki. Bizonyos életkor alatt nem lehet elvárni a kölöktől, hogyha herótja van a salátától, akkor kocsiba vágja magát és elmenjen a mekibe, hogy húst tömhessen a fejébe. Szóval eszik ami van. Ha megnézzük a vegánizmust és a vegetarianizmust, akkor láthatjuk, hogy van irodalma a neten és az orvosi irodalom szerint a gyerek ilyen jellegű étrenden történő táplálása diplomatikusan szólva is problémás. Nem tudom mennyire természetes az az étrend, ahol a bevitt táplálék mellé mindenféle mesterségesen készült vitamint és nyomelemet kell adagolni, ráadásul csak rendszeres orvosi ellenőrzés mellett lehet csinálni. Persze a gyereknevelés a mai Magyarországon azt jelenti, hogy mindenki aki szülői igazolványt szerez, szabadon sanyargathatja a gyerekét addig, amíg életben tudja tartani, a gyerek úgysem fog panaszt tenni, mást meg nem érdekel a dolog. A szülő, ha tettét magának meg tudja indokolni, az csinál a kölökkel amit akar, amíg nem öli meg. Tehát, ha az ember nem akar népszerű fórumokon lehülyéződni vagy békés szomszédi viszonyra törekszik, akkor elfordítja a fejét, legfeljebb, ha hangos az ordítozás vagy vér folyik a küszöb alatt, akkor kihívja a rendőröket, ami persze nem jelent semmit.
- De térjünk vissza a vegánizmusra, aminek a követői úgy indokolják a fogyasztásuk, hogy tisztelik az állatokat, ezért utasítanak vissza minden állati eredetű táplálékot. Ez nyilvánvaló hülyeség, de lelkük rajta. Ugyanis az állatok ugyanolyan élőlények, mint a fák, a virágok vagy a sárgarépa. Élnek, szaporodnak és meghalnak. Bizonyos esetekben úgy, hogy megeszik őket más állatok, vagy éppen mi. Szóval, azért mert a répa nem sikítozik, nem spriccel vért attól még érezheti azt, hogy kést szúrtak belé, de ez senkit nem érdekel. Elvégre egy vegánnak is ennie kell valamit, nem ehet mondjuk követ. Utána lehet nézni a neten, szintén nagy irodalma van a növények fájdalomérzékelésének és pl az is köztudott lehet, hogy meg lehet ölni fákat csak azzal, ha minden nap üvöltözünk velük. (Illetve krónikus hangszalaggyulladást is lehet szerezni!) Szóval bármennyire is fáj a beismerés, de itt ezen a bolygón élők élőket esznek (többnyire) és a répa, a saláta vagy a bimbóskel is él. Nem választhatunk ki egy csoportot az élőlények közül, hogy ezek szerintem élnek, azok meg szerintem nem és tisztelem az első csoportot mert nem eszem meg őket, inkább a második csoportból eszem, ezért vagyok felsőbbrendű nálad! Mert ugye az izmusok elsődleges ismérve az, hogy általa le lehet nézni másokat. (noch da zu meg is lehet őket ölni ezért!)
- Persze nem remélem, hogy idáig bárki eljut az olvasással, az emberek többségénél már az első olyan mondat után elszakad a gépszíj amit sértőnek gondolnak magukra nézve, szóval, ha valaki idáig eljutna, akkor ezúton jelezném neki, hogy egy ló! Szóval mindenki egyen amit akar, kínozzon ártatlan gyerekeket a szeretetével, beszéljen hülyeségeket nagy hangon, oktasson ki másokat arról, hogy bezzeg - ha ettől érzi jobban magát, én meg majd jól megmagyarázom magam utólag.

Nincsenek megjegyzések: