Az eddigi születésnapok tapasztalatai miatt a mostani alkalmakra úgy
gondoltam, hogy inkább a személyes jelleget erősíteném, ami az ajándékozást
illeti. Az ember mire felnő, az összes számára kellemes dolgot beszerzi
magának, vagy be fogja szerezni, így a kapott, vásárolt ajándékok többnyire
haszontalanságok, amik újra és újra felbukkannak a nagy családi körforgásban.
Hogy ezt az ördögi kört megszakítsam és egy kicsit saját magamból is adhassak,
idén saját magam készítettem el azt a tortát, ami a szokásos virágon kívül a
születésnap gerincét jelentette. A recept egy közeli lagziból származik, akkor
még 'Börzsönyi lagzis torta' néven vendégszerepelt, de mára egyszerű, de annál
finomabb szülinapi tortává lényegült át. (Nem vagyok nagy cukrász, főzni
sokkal jobban szeretek, de ez a cukrászati remek tényleg nagyon könnyen, és
egyszerűen elkészíthető egy olyan botcsinálta iparosjelöltnek is mint
jómagam.) Mindenki okulására álljon itt a recept:
Hozzávalók a tortához:
2 dl víz
4 evőkanál kakaópor (nem cukrozott!)
22 dkg vaj vagy margarin
25 dkg finomliszt
40 dkg kristálycukor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 dl natúr joghurt
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A vízben felforralom a vajat és a kakaót, majd a tűzről lehúzom. A
lisztet a cukorral és a szódabikarbónával összekeverem, majd az előzőt is
beleforgatom. Ezután teszem bele a tojást a joghurtot és a vaníliáscukrot.
Kivajazott formába öntöm és előmelegített sütőben 200 fokon 35-40 percig
sütöm. (Nem árt meggyőződni, hogy tényleg sütöm-e a tortát, mert nekem azért
sikerült az első öt percben vadul grillezni a miskulanciát, de szerencsére nem
lett komolyabb baja.)
Hozzávalók a krémhez:
4 evőkanál kakaópor (nem cukrozott!)
6 evőkanál natúr joghurt
2 dl porcukor
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg vaj vagy margarin
2 dl durvára vágott dió
Elkészítés: A krémhez valókat tűzön lassú keverés mellett összeforralom. Ha a
cukor elolvadt benne, hozzáteszem a diót. A tűzről levéve kihűtöm, majd a
torta tetejére és az oldalára kenem. (Érdemes a krémet kicsit hűtőbe is tenni,
hogy közel álljon a dermedéshez, különben lefolyik a tortáról. Jó ha a krém
vastagon áll a tetején, mert nagyban hozzájárul a sütemény remek ízéhez. A
tészta nem szárad ki, mint a piskótánál, hanem kellően nedves marad, így az
ember már másnap sem érzi úgy hogy fűrészport eszik.)
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése