2020. január 21., kedd

Szülinapi torta

Torta, majd újból retorta. Régi recept, azt hittem, hogy fent van, de nem találtam, így most felteszem, hogy biztosan meglegyen.

Az eddigi születésnapok tapasztalatai miatt a mostani alkalmakra úgy gondoltam, hogy inkább a személyes jelleget erősíteném, ami az ajándékozást illeti. Az ember mire felnő, az összes számára kellemes dolgot beszerzi magának, vagy be fogja szerezni, így a kapott, vásárolt ajándékok többnyire haszontalanságok, amik újra és újra felbukkannak a nagy családi körforgásban. Hogy ezt az ördögi kört megszakítsam és egy kicsit saját magamból is adhassak, idén saját magam készítettem el azt a tortát, ami a szokásos virágon kívül a születésnap gerincét jelentette. A recept egy közeli lagziból származik, akkor még 'Börzsönyi lagzis torta' néven vendégszerepelt, de mára egyszerű, de annál finomabb szülinapi tortává lényegült át. (Nem vagyok nagy cukrász, főzni sokkal jobban szeretek, de ez a cukrászati remek tényleg nagyon könnyen, és egyszerűen elkészíthető egy olyan botcsinálta iparosjelöltnek is mint jómagam.) Mindenki okulására álljon itt a recept: 

Hozzávalók a tortához:

2 dl víz
4 evőkanál kakaópor (nem cukrozott!)
22 dkg vaj vagy margarin
25 dkg finomliszt
40 dkg kristálycukor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 dl natúr joghurt
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: A vízben felforralom a vajat és a kakaót, majd a tűzről lehúzom. A lisztet a cukorral és a szódabikarbónával összekeverem, majd az előzőt is beleforgatom. Ezután teszem bele a tojást a joghurtot és a vaníliáscukrot. Kivajazott formába öntöm és előmelegített sütőben 200 fokon 35-40 percig sütöm. (Nem árt meggyőződni, hogy tényleg sütöm-e a tortát, mert nekem azért sikerült az első öt percben vadul grillezni a miskulanciát, de szerencsére nem lett komolyabb baja.) 

Hozzávalók a krémhez: 

4 evőkanál kakaópor (nem cukrozott!)
6 evőkanál natúr joghurt
2 dl porcukor
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg vaj vagy margarin
2 dl durvára vágott dió

Elkészítés: A krémhez valókat tűzön lassú keverés mellett összeforralom. Ha a cukor elolvadt benne, hozzáteszem a diót. A tűzről levéve kihűtöm, majd a torta tetejére és az oldalára kenem. (Érdemes a krémet kicsit hűtőbe is tenni, hogy közel álljon a dermedéshez, különben lefolyik a tortáról. Jó ha a krém vastagon áll a tetején, mert nagyban hozzájárul a sütemény remek ízéhez. A tészta nem szárad ki, mint a piskótánál, hanem kellően nedves marad, így az ember már másnap sem érzi úgy hogy fűrészport eszik.) 

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések: