2010. november 24., szerda

Túróproject

Már régóta terveztem azt, hogy házi körülmények között állítok elő túrót és ennek a kísérletnek aktualitást adott egy ígéretem, hogy magam is kipróbálom, mielőtt másnak is ajánlanám az eljárást. Elméletben persze tudtam, hogy készül ez a fajta tejtermék, de gyakorlati megvalósítását soha nem láttam, ha nem tekintjük annak azt, hogy egyszer egy régi kolléganőm összement tejből készített túrógombócot a cégnél - igaz ezt sosem gondoltam érték előállításának, inkább egyfajta kármentő tevékenységként fogtam fel. Így most mindenképpen rám az újdonság erejével hatott. Az alapanyag a házitej. Sajnos a boltban kapható tejek, főleg a homogenizáltak és a tartósok nem alkalmasak erre, mert nem alszanak meg. Ennél alkalmatlanabb és éberebb tej már csak a tejeskávé lehet. Szóval az ember vesz egy kübli házitejet (Manapség a környékünkön újra lehet kapni - tejesautóból árulják egy közeli tehenészet minden termékét - túrót is, de úgy abban semmi izgalom nincs!) és egy edénybe tölti. Felforralni nem kell, sőt, azt mondják, hogy nem is jó. Így hagyjuk, hogy hűvös helyen szépen megaludjon. Nekem az első nap nem történt vele semmi, csak a tejszín vált ki a tetejére - ezt le kell szedni. Finom, 1/3 bögrényi adag jött le a lábasnyi tejről, ami inkább a boltban kapható, főzőtejszín minőségű anyag volt. Egy részét a kávémba helyeztem el, egy részét pedig - miután botor fejjel hagytam megsavanyodni, a macskák nyalták fel. Nekik tetszett a dolog.




A drámai változás a második napon kezdett lezajlani, akkor szenderült álomba az anyag. Kacérkodtam a gondolattal, hogy megeszem mint aludttejet, de győzött a tudomány, és a kísérlet folytatása mellett döntöttem. A lábast a gázra helyeztem, és lassú tűzön főzni kezdtem. Állítólag 50 fokra kellene melegíteni - tehát forrnia nem szabad - de mivel nincs hőmérőm, így csak sacc per kábé alapon tartottam a hőmérsékletet. A tartalmat kevergetni kell, hogy a szemcsék szétessenek, viszont túlzásba sem kell vinni, mert akkor a túró túl apró szemű lesz. A kellő hőfok elérése után a gázt elzártam, és másnap reggelig vártam, hogy az íróban hűljön le az anyag, majd szűrőben lecsepegtettem. Lehetett volna szűrőzsákban felakasztva is lecsöpögtetni, de így is megfelelt a célnak, cserébe viszont kellemes nem túl száraz végterméket kaptam. Az arányokról azt olvastam, hogy három liter tejből lesz fél kiló túró. A lecsöpögő író, hidegen fogyasztva jó (és állítólag egészséges) ital. Legközelebb a joghurtot fogom megpróbálni..



3 megjegyzés:

chilii írta...

Nálunk joghurt gyarkran készül, elsőre érdemes valami jó minőségűt venni, azután már a saját joghurt is kiváló a beoltásra :)

Sparhelt írta...

A joghurthoz előtte felforralod a tejet?

chilii írta...

Fel kell melegíteni, amíg már gyöngyözik az edény szélén, azután vissza kell hűteni 40C fokra, és akkor belekeverni a joghurtot.