2012. október 15., hétfő

Késtechnika

Alapfokú késtechnika tanfolyamon voltam a hétvégén. A Makifood jóvoltából (www.makifood.com) maga Maki (Aki egy kicsi, de kedves japán hölgy) magyarázta el a fogásokat, amit egy késsel pár szerencsétlen sorsú zöldségen tenni lehet. Vágtunk mindenféle olyasmit, aminek a leírásához egy francia szótár lenne a minimum, illetve megtanultunk nagy késsel aprólékos munkát is végezni. A leglátványosabb talán a paradicsomhéjból rózsa alkotása volt. Sosem gondoltam volna, hogy a paradicsom is hámozható ugyanúgy mint az alma, ráadásul könnyedén, a konyhában található legnagyobb bökő segítségével is. Megtanultuk azt, hogy milyen az éles kés és mi kell ahhoz, hogy ez így is maradjon, illetve, hogy az életlen kés veszélyesebb mint az éles, illetve hogyan tartsuk szabályosan a kést, hogy minél hatékonyabbak lehessünk. Természetesen még sokat kell gyakorolnunk, hogy úgy vághassunk mint ő vagy Jamie Oliver, de azt hiszem jó úton járunk afelé. Már csak késeket, fenőkövet és sok sok ragtapaszt kell vennünk ehhez..

Nincsenek megjegyzések: