2009. április 19., vasárnap

Vasárnapi húsleves

Ha vasárnap, akkor a legtöbb családban a főételek királya a húsleves a sztár. A legegyszerűbb étkek egyike, legalábbis ami az elkészítését illeti. Pár dolog nagyon szükséges bele, ezekből a legfontosabb talán az idő. A húsleveshez sok idő kell, alacsony lángon kell főzni, épp, hogy csak mozogjon, áramoljon benne a lé, rotyognia nem szabad, mert akkor zavaros lesz. Kell még bele jó húsféle, ami akkor a legjobb, ha csontos. Minél többféle húst rakunk bele, annál finomabb lesz a végeredmény. Ha leveskockára vetemednénk, akkor érdemes a marhahúshoz tyúkhúsleves, a csirkéhez marhakockát tenni, de a megfelelő fajtájú és mennyiségű húsárú feleslegessé teszi az ipari adalékok alkalmazását. Kell még bele jóféle zöldségárú, legfontosabb a sárgarépa és a petrezselyem, de fontos a zeller, a karalábé és a vöröshagyma is. Utóbbi megmosva, de héjastul. (Kell a héj a leves színéhez!) Jól jön még a kis fej kelkáposzta, a gomba, krumpli és a fokhagyma is. A húsokat hideg vízben tesszük fel főni. Egész feketeborsot teszünk hozzá, és a keletkező habot leszedjük. Félidőben pirospaprikát teszünk bele, majd a megtisztított zöldségekkel bezöldségeljük. Sózni kóstolgatás után kell, mindenképpen fontos, hogy a megfelelő ízt beállíthassuk. 2-3 óra főzés után máris az asztalon lehet az aranyló zsírkarikákkal fedett vasárnapi leves.

2 megjegyzés:

dz írta...

Szinbád.

http://www.port.hu/szindbad/pls/fi/films.film_page?i_film_id=2361&i_city_id=3372&i_county_id=-1

Sparhelt írta...

Azt hiszem azért nem tudtam végignézni egyet sem, mert állandóan ettek benne.. :-)