2009. január 7., szerda

Püspökkenyér

Horváth Ilona után szabadon. Az eddigi legegyszerűbb recept, amivel eddig találkoztam és a család örömére sikerült is elkészítenem. Hozzávalói:
6 egész tojás, 25 dkg cukor és ugyanennyi liszt, mindenféle apróra vágott aszalt gyümölcs és lehetőleg étcsokoládé kb 10-15 dkg mennyiségekben. Igazából annyit kell beletenni, hogy megfelelő konzisztenciájú anyagot kapjunk. A tojásokat a cukorral legalább fél óráig verjük. Erre legjobb a robotgép, míg végez, addig ihatunk egy rendes kávét, vagy intézhetünk egyéb dolgokat, mint például a hozzávalók aprítása. A tojásos cukor az elszenvedett bántalmazás hatására jelentős térfogatnövekedésen megy keresztül. A művelet végén hozzákeverjük a lisztet és a kevés liszttel elegyített vágott mindenfélét. (Ha utóbbit nem keverjük össze liszttel, akkor van rá esély, hogy nem oszlik el egyenletesen a tésztában, és az egész a sütemény aljára süllyed le, mielőtt megsülne.) Kivajazott, majd kilisztezett őzgezincformába töltjük és közepesen meleg sütőben aranybarnára sütjük. A pepecselőbbek az elkészülte után leönthetik olvasztott csokival és meghempergethetik apróra vágott mandulában, de anélkül is éppen eléggé finom. Egy hátránya, hogy gyorsan fogy..

Nincsenek megjegyzések: