2008. augusztus 21., csütörtök

A film

A folyamatos kerítésfestés mellett időnként másra is kell szakítani időt. Már régóta ígértem a gyermeknek, hogy megmutatom neki, hogy is készül az animációs film. Ez a műfaj, a ráérős, igazán türelmes emberek sportja, mert az elképzelés után a megvalósítás rengeteg időt elvesz, és az eredmény alig nyúlfarknyi. A film elkészítése az alábbi lépésekből állt:
1. Szereplőválogatás. Bonyolult munka - hiszen ki kellett választani a könnyen animálható résztvevőket. Elsőre nem akartam túl bonyolult dolgot, csak a demonstrálás volt a lényeg.
2. Mozgatás és fényképezés. Minden egyes mozgásfázisról egy fényképfelvétel készül. A gép állványra kerül, és a legnagyobb óvatosság mellett, ügyelve, hogy a képbe ne kerüljön bele egyik végtagunk sem, készül el a felvétel. A filmen egy másodperc 25 képkocka, így meglehetősen sok kép kell egy rövidfilmhez is.
3. Utómunkák. A képeket, hogy normális sebességű és hosszú filmet kaphassunk, meg kellett ötszörözni és a méretét lekonvertálni, hisz fényképnek ugyan jó volt, filmnek viszont túl nagy. Erre egy rövid scriptet kellett írnom, ami a konvertálást és a képkockák sokszorosítását végzi. Azután össze kell fűzni a sok kockát folyamatos filmmé, ezt szerencsére az mplayer el tudja végezni.
4. Hátradőlés, premier. A mű elkészült, az alkotó pihen..
Íme:

Nincsenek megjegyzések: