2006. december 25., hétfő

Karácsonyi almás sertéshús

Egy új, általam megalkotott és embereken kipróbált recepttel kívánok bekerülni a nagy magyar gasztronómiai panteonba. Ez volt a karácsonyi vacsoránk, és a várakozásaimon felül lett jó. Nem is gondoltam volna. Íme:
Hozzávalók:
  • 4 szelet sertéshús (comb volt, de lehet, hogy a karaj jobb lenne)
  • 1 kis teavaj
  • 2 db nagy édes alma
  • 1 dl tejszín
  • 1 db közepes narancs leve
  • 0.5 dl narancslikőr
  • só, kevés szurokfű
A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk és az előzőleg minkét oldalán megsózott, fűszerezett sertéshús szeleteket kérgesítjük. Azután a serpenyőből kiszedve pihentetjük. A maradék vajba helyezzük a szeletekre vágott almát, rácsavarjuk a narancs levét és hozzáadjuk a likőrt. Addig főzzük, míg az alma meg nem puhul. A serpenyőbe visszahelyezzük a hússzeleteket, és az edényt alufóliával lefedve 200 fokos sütőben 60 percig sütjük. Az idő leteltével, a serpenyőből újra kivesszük a húst, hozzáadjuk a tejszínt, összefőzzük, majd a mártást botmixerrel homogén állagúra turmixoljuk. A mártásba visszahelyezzük a hússzeleteket, és alufólia alatt további 30 percig sütjük. Krumplipürével tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: